recept: Hentestokány Imre módra, Kifőzde
Hentestokány Imre módra
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

1,1 kg sertéslapocka,
20 dkg (nyers) kolozsvári szalonna,
20 dkg (nyers) füstölt tarja,
4 fej vöröshagyma,
5 gerezd fokhagyma,
1 paradicsom,
1 sárgapaprika,
4 dl fehérbor (rizling),
8-10 db ecetes csemegeuborka,
mustár,
5 dkg zsír,
2 db erőleves kocka,
csípős piros arany,
só, bors, majoránna, őrölt kömény, vegeta



A sertéslapockát, a kolozsvári szalonnát, a tarját, az uborkát csíkokra vágjuk. A vöröshagymát nagyobb kockákra aprítjuk. A fokhagymát összezúzzuk, besózzuk.

Kevés zsíron megsütjük a kolozsvári szalonnát és a füstölt tarját. Ha kész, kiszedjük egy edénybe. Hozzáadjuk a maradék zsírt, a vöröshagymát, kicsit megsózzuk, és üvegesre pirítjuk.

Beletesszük a csíkokra vágott húst, megborsozzuk, és addig pörköljük, amíg a hús kifehéredik és levet ereszt. Most keverjük bele a lesózott, zúzott fokhagymát.

Visszatesszük a kiszedett korábban megpirított kolozsvári szalonnát és a tarját. Hozzáadjuk a mustárt (kb. két evőkanálnyi), a majoránnát, kevés őrölt köményt, és annyi csípős piros aranyat, hogy picit megszínezze  az ételt.

Felöntjük a fehérborral. Ha felforrt, beletesszük a két erőleveskockát és a vegetát (egy evőkanál). Addig forraljuk fedő nélkül, amíg a kocsmaszag el nem tűnik. Ekkor beletesszük a meghámozott apróra vágott paradicsomot, és a félbevágott kimagozott paprikát. (Később, ha levált a paprika héja, kidobjuk.)

Ezután lefedjük, és kistűzön pároljuk tovább. Kevergetjük-kóstolgatjuk.

Amikor a hús már majdnem puha, hozzátesszük az uborkát. Fedő nélkül, kevergetéssel puhára pároljuk.

Mi párolt rizzsel szeretjük. Savanyúság szerintem nem kell hozzá.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: hentes tokány
 párolt rizs

Forrás: Imrebá receptje.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2012.08.15. Utoljára frissítve: 2012.08.15.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 17:47:01 - 1.96)
Hozzászólások:

Kata (2015-04-17 16:15:00):
Elsőre sok lett benne a bor, mustár és a majoranna.És kevesebbet tettem bele leveskockából és vegetából - nem szeretem az ízét.Majdnem 2 kg húsból készítettem.De máskor is meg fogom csinálni, mert finom.Sőt, bográcsban is el tudom képzelni, ott még finomabb lenne. Lehet, úgy lesz a következő :)

Megjegyzés a recepthez