Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||
1,1 kg sertéslapocka, 20 dkg (nyers) kolozsvári szalonna, 20 dkg (nyers) füstölt tarja, 4 fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 1 sárgapaprika, 4 dl fehérbor (rizling), 8-10 db ecetes csemegeuborka, mustár, 5 dkg zsír, 2 db erőleves kocka, csípős piros arany, só, bors, majoránna, őrölt kömény, vegeta |
A sertéslapockát, a kolozsvári szalonnát, a tarját, az uborkát csíkokra vágjuk. A vöröshagymát nagyobb kockákra aprítjuk. A fokhagymát összezúzzuk, besózzuk. Kevés zsíron megsütjük a kolozsvári szalonnát és a füstölt tarját. Ha kész, kiszedjük egy edénybe. Hozzáadjuk a maradék zsírt, a vöröshagymát, kicsit megsózzuk, és üvegesre pirítjuk. Beletesszük a csíkokra vágott húst, megborsozzuk, és addig pörköljük, amíg a hús kifehéredik és levet ereszt. Most keverjük bele a lesózott, zúzott fokhagymát. Visszatesszük a kiszedett korábban megpirított kolozsvári szalonnát és a tarját. Hozzáadjuk a mustárt (kb. két evőkanálnyi), a majoránnát, kevés őrölt köményt, és annyi csípős piros aranyat, hogy picit megszínezze az ételt. Felöntjük a fehérborral. Ha felforrt, beletesszük a két erőleveskockát és a vegetát (egy evőkanál). Addig forraljuk fedő nélkül, amíg a kocsmaszag el nem tűnik. Ekkor beletesszük a meghámozott apróra vágott paradicsomot, és a félbevágott kimagozott paprikát. (Később, ha levált a paprika héja, kidobjuk.) Ezután lefedjük, és kistűzön pároljuk tovább. Kevergetjük-kóstolgatjuk. Amikor a hús már majdnem puha, hozzátesszük az uborkát. Fedő nélkül, kevergetéssel puhára pároljuk. Mi párolt rizzsel szeretjük. Savanyúság szerintem nem kell hozzá. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|
Elsőre sok lett benne a bor, mustár és a majoranna.És kevesebbet tettem bele leveskockából és vegetából - nem szeretem az ízét.Majdnem 2 kg húsból készítettem.De máskor is meg fogom csinálni, mert finom.Sőt, bográcsban is el tudom képzelni, ott még finomabb lenne. Lehet, úgy lesz a következő :)